Αιδοίο
Το αιδοίο ανήκει στα εξωτερικά γεννητικά όργανα της γυναίκας. Αποτελεί τμήμα του ουροποιητικού συστήματος και του γεννητικού συστήματος. Η λειτουργία του είναι να συμβάλει στην αναπαραγωγή και κατά τη διάρκεια της συνουσίας η απορρόφηση του ανδρικού γεννητικού υλικού στο εσωτερικό της μήτρας, όπου το ανδρικό γενετικό υλικό θα συνδυαστεί με αυτό της γυναίκας, καταλήγοντας στο ζυγωτό και το έμβρυο, δηλαδή τη δημιουργία ζωής.
Καρκίνος του αιδοίου
Ο καρκίνος του αιδοίου είναι σπάνιος καθώς αφορά μόνο το 6% των γυναικολογικών καρκίνων και παρουσιάζεται συνήθως σε γυναίκες ηλικίας άνω των 60 ετών.
Τις περισσότερες φορές αναπτύσσεται στα μικρά και μεγάλα χείλη του αιδοίου ή την κλειτορίδα. Οι ασθενείς συνήθως παραπονιούνται για έντονο πόνο στο συγκεκριμένο σημείο ενώ όσο μεγαλώνει η βλάβη εντείνονται τα συμπτώματα τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αιμόρροια και έκκριση δύσοσμων υγρών από την νεοπλασματική εστία.
Ο κυριότερος παράγοντας προδιάθεσης για την ανάπτυξη καρκίνου του αιδοίου είναι η ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του αιδοίου (Vulvar Intraepithelial Neoplasia – VIN). Όταν η ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία είναι μέτριου η σοβαρού βαθμού (VIN 2 η 3) πρέπει να θεραπεύεται με ευρεία εκτομή της βλάβης. Άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η ηλικία, η λοίμωξη από τον ιό HPV και το κάπνισμα. Τέλος, ο σκληρυντικός λειχήνας του αιδοίου σε ένα ποσοστό 4% μπορεί να μεταπέσει σε καρκίνο του αιδοίου και για αυτό τον λόγο πρέπει να παρακολουθείται.Ο συνηθέστερος τύπος καρκίνου του αιδοίου είναι το πλακώδες καρκίνωμα ενώ λιγότερο συχνοί τύποι είναι το αδενοκαρκίνωμα, το μελάνωμα και το σάρκωμα.
Προτεινόμενες θεραπείες
Η διάγνωση γίνεται με τη λήψη βιοψιών από το σημείο της βλάβης και ο παθολογοανατόμος θα καθορίσει τον ακριβή ιστολογικό τύπο.Η θεραπεία του καρκίνου του αιδοίου είναι σχεδόν πάντα χειρουργική. Η ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε ριζική αφαίρεση της βλάβης ανάλογα με το σημείο στο οποίο βρίσκεται αυτή καθώς και στην αφαίρεση των επιχώριων λεμφαδένων. Η επέμβαση ονομάζεται ριζική αιδοιεκτομία με αμφοτερόπλευρη μηροβουβωνική λεμφαδενεκτομία.
Η τελική ιστολογική και κυρίως η διήθηση η όχι των λεμφαδένων που έχουν αφαιρεθεί θα καθορίσουν το εάν θα υποβληθεί η ασθενής σε επικουρική ακτινοθεραπεία.Η πρόγνωση του καρκίνου του αιδοίου στα αρχικά στάδια και εάν δεν υπάρχει διήθηση των λεμφαδένων είναι πολύ καλή.