Κόλπος

Ο κόλπος ή κολεός είναι μέρος των θηλυκών εσωτερικών αναπαραγωγικών οργάνων. Το εξωτερικό είναι το αιδοίο ενώ το εσωτερικό η μήτρα, οι σάλπιγγες και οι ωοθήκες. Ο κόλπος είναι ένας ευθύς ινομυώδης σωλήνας μήκους 10 εκατοστών περίπου και εκτείνεται από τον τράχηλο της μήτρας ως τον πρόδομο του κολεού στο αιδοίο. Ο ρόλος που εξυπηρετεί είναι αφ’ενός να παρέχει την οδό διαμέσου της οποίας το έμβρυο και ο πλακούντας θα εξέλθει από την μήτρα αλλά και ο τόπος στον οποίο εισέρχεται το πέος κατά την συνουσία έτσι ώστε να αφήσει το σπέρμα στην μήτρα. Προσθίως του κόλπου αναγνωρίζεται η ουροδόχος κύστη και οπισθίως αυτής το ορθό.

Καρκίνος κόλπου

Οι ενδοεπιθηλιακές νεοπλασίες του κόλπου (Vaginal Intraepithelial Neoplasia – VaIN) αποτελούν σπάνιες προκαρκινικές βλάβες του κόλπου που σχετίζονται άμεσα με την λοίμωξη από τον ιό HPV. Τις περισσότερες φορές οι εστίες αυτές αναπτύσσονται στον κόλπο μετά από ολική υστερεκτομία που έχει γίνει για κάποια βαριά δυσπλασία του τραχήλου (CIN 3). Η διάγνωση γίνεται υπό κολποσκόπηση με τη λήψη βιοψιών από την εστία ή εστίες. Η θεραπεία του VaIN είναι δύσκολη και  επιτελείται είτε με χειρουργικές τεχνικές είτε με φαρμακευτικές προσεγγίσεις.

Ο καρκίνος του κόλπου είναι ο σπανιότερος γυναικολογικός καρκίνος. Για να τεκμηριωθεί η νόσος στον κόλπο θα πρέπει να έχουν αποκλειστεί συχνότερες κακοήθειες της περιοχής όπως ο καρκίνος του τραχήλου και του  αιδοίου. Ο πιο συχνός ιστολογικός τύπος είναι το πλακώδες καρκίνωμα και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων υπάρχει συσχέτιση με HPV λοίμωξη.

Προτεινόμενες θεραπείες

Τις περισσότερες φορές αφορά ηλικιωμένες ασθενείς άνω των 70 ετών. Επίσης,  οιασθενείς με καρκίνο του κόλπου μπορεί να μην παρουσιάζουν συμπτώματα ενώ από τα αναφερόμενα, το συνηθέστερο είναι η κολπική αιμόρροια.

Η διάγνωση τίθεται με κολποσκοπικά κατευθυνόμενες βιοψίες και η θεραπεία είναι χειρουργική μόνο στο στάδιο I ενώ από το στάδιο II και μετά η αντιμετώπιση συνίσταται στη χορήγηση ακτινοθεραπείας.