
Ενδομήτριο
Η μήτρα είναι ένα κοίλο μυώδες όργανο μήκους 7-8 εκατοστών με παχύ μυϊκό τοίχωμα, ώστε να διατείνεται κατά την κύηση. Αποτελείται από τον τράχηλο, τον ισθμό και το σώμα της μήτρας. Τα υπόλοιπα όργανα από έξω προς τα μέσα είναι ο ορογόνος χιτώνας, το μυομήτριο και το ενδομήτριο που αποτελείται από πολύστοιβο κυλινδρικό επιθήλιο και από το στρώμα που περιέχει αδένες, αιμοφόρα αγγεία και λεμφαγγεία. Το ενδομήτριο με την επίδραση ορμονών υφίσταται μεταβολές κατά τη διάρκεια του κύκλου και αποπίπτει κατά την εμμηνορυσία.
Καρκίνος του ενδομητρίου
Ο καρκίνος του ενδομητρίου (ή μήτρας) αποτελεί τον 4ο συχνότερο καρκίνο γενικά και τον συχνότερο γυναικολογικό καρκίνο στις γυναίκες μετά τον καρκίνο του μαστού.
Υπάρχουν δύο τύποι καρκίνου του ενδομητρίου:
- Καρκίνος τύπου I
Ο καρκίνος αυτός είναι ορμονοεξαρτώμενος και εμφανίζεται συνήθως σε παχύσαρκες γυναίκες με αυξημένα επίπεδα κυκλοφορούντων οιστρογόνων. Τις περισσότερες φορές η διαφοροποίηση (grade) των συγκεκριμένων καρκίνων είναι καλή (δηλαδή τα κύτταρα έχουν καλύτερη διάταξη) με αποτέλεσμα η πρόγνωση των ασθενών αυτών να είναι πολύ καλή.
- Καρκίνος τύπου II
είναι λιγότερο συχνός, εμφανίζεται σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας και οι ιστολογικοί τύποι που παρουσιάζει (ορώδης θηλώδης και διαυγοκυτταρικός), είναι πιο επιθετικοί. Δεν σχετίζεται με αυξημένη παραγωγή οιστρογόνων και η πρόγνωση των ασθενών αυτών είναι χειρότερη από ότι στον τύπο I.
Προτεινόμενες θεραπείες
Στο 90% των περιπτώσεων, ο καρκίνος του ενδομητρίου προκαλεί ανώμαλη κολπική αιμόρροια. Επειδή ο συγκεκριμένος καρκίνος εμφανίζεται σε ηλικίες άνω των 50 ετών, συνήθως παρουσιάζεται ως εμφάνιση αίματος σε γυναίκες οι οποίες ήδη έχουν μπεί στην εμμηνόπαυση. Ενδέχεται όμως να παρουσιαστεί καρκίνος του ενδομητρίου και σε μικρότερες ηλικίες με την εμφάνιση διαταραχών περιόδου (περισσότερο αίμα κατά τη διάρκεια της περιόδου η αίμα μεταξύ των περιόδων).
Η διάγνωση τίθεται τις περισσότερες φορές με την υστεροσκόπηση (είσοδος μίας κάμερας στην ενδομητρική κοιλότητα ώστε να γίνει ορατό το σημείο της βλάβης) και απόξεση του ενδομητρίου (λήψη ενδομητρικού ιστού για βιοψία και ιστολογική τεκμηρίωση).
Ο καρκίνος του ενδομητρίου αντιμετωπίζεται σχεδόν πάντα χειρουργικά με αφαίρεση της μήτρας και των σαλπίγγων και ωοθηκών. Εάν το στάδιο της νόσου είναι πολύ αρχικό τότε ενδεχομένως να μην χρειάζεται αφαίρεση των επιχώριων πυελικών λεμφαδένων ενώ σε όλες τις άλλες περιπτώσεις πρέπει να εκτελείται πυελική και όπου είναι εφικτό παρα-αορτική εξαίρεση των λεμφαδένων.
Μετά το χειρουργείο και βάσει της ιστολογικής εκτίμησης, η ασθενής θα περάσει από Ογκολογικό Συμβούλιο ώστε να εκτιμηθούν οι παράγοντες κινδύνου και να αποφασισθεί η χορήγηση επικουρικής θεραπείας (ακτινοθεραπείας, χημειοθεραπείας η συνδυασμού των δύο θεραπειών).