Ωοθήκες
Οι υγιείς ωοθήκες, αποτελούν κλειδί στη διατήρηση της γονιμότητας και της νεανικότητας της γυναίκας. Οι ωοθήκες έχουν δύο κύριες λειτουργίες: παράγουν ορμόνες, όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη και απελευθερώνουν το ώριμο προς γονιμοποίηση ωάριο.
Συχνές Παθήσεις
Πολυκυστικές οωθήκες
Καλούνται οι ωοθήκες οι οποίες υπερηχογραφικά φαίνονται να περιέχουν πολλά μικρά ωοθυλάκια (διαμέτρου 5-8 mm) στην περιφέρεια. To φαινόμενο αυτό, που εμφανίζεται περίπου στο 15% των γυναικών, μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στην περίοδο (αμηνόρροια ή αραιομηνόρροια), αλλά συνήθως βελτιώνεται μετά την ηλικία των 30 ετών είτε αυτόματα είτε με τη βοήθεια αντισυλληπτικών χαπιών.
Κύστες ωοθηκών
Φυσιολογικά οι ωοθήκες στην αναπαραγωγική ηλικία έχουν το σχήμα και το μέγεθος ενός αμυγδάλου. Ως όργανο έχoυν διπλή λειτουργία: την έκκριση ορμονών και την αναπαραγωγή. Η λειτουργικότητα των ωοθηκών φθίνει κατά την πρόοδο της αναπαραγωγικής ζωής της γυναίκας και εξαντλείται λίγα χρόνια πριν την έλευση της εμμηνόπαυσης.
Λειτουργικές κύστες
Πρόκειται για κύστεις που δημιουργούνται όταν σε κάποιο κύκλο δεν συμβεί ωορρηξία με αποτέλεσμα τα ωοθυλάκια που είναι γεμάτα με υγρό να διογκωθούν και να φτάσουν σε μέγεθος πορτοκαλιού ή και μεγαλύτερο. Οι κύστεις του ωχρού σωματίου εμφανίζονται μετά την ωορρηξία, όταν το άνοιγμα που απελευθερώνει το ωάριο δεν είναι αρκετό για να απελευθερωθεί όλο το υγρό.
Δερμοειδείς κύστες
Αυτές δημιουργούνται λόγω εγκλωβισμού υπολειμμάτων εμβρυολογικής ανάπτυξης και εκτός από υγρό μπορεί να περιέχουν ιστούς όπως τρίχες, δόντια κλπ. Αυξάνουν αργά σε μέγεθος αλλά όταν φτάσουν πάνω από 6 cm υπάρχει ο κίνδυνος να σπάσουν μέσα στην κοιλιά ή να συστραφούν με αποτέλεσμα η γυναίκα να βιώσει οξύ πόνο.
Αιμορραγικές κύστες
Είναι κύστεις με αίμα που μπορεί να υποστούν αυτόματη ρήξη και να προκαλέσουν πόνο. Αντιμετωπίζονται και αυτές χειρουργικά όταν προκαλούν συμπτώματα.
Ενδομητριωσικές κύστες
Αφορούν σε κύστεις που είναι αποτέλεσμα της ενδομητρίωσης, μιας πάθησης που δημιουργείται όταν κύτταρα, που κανονικά βρίσκονται μόνο στην εσωτερική επιφάνεια της μήτρας, αναπτύσσονται πάνω στην ωοθήκη και αιμορραγούν προκαλώντας κύστεις γεμάτες με αίμα (σοκολατοειδείς κύστεις). Προκαλούν έντονο πόνο κατά την περίοδο, αλλά και πριν ή μετά από αυτή, και είναι σημάδι βαριάς ενδομητρίωσης.
Η αντιμετώπιση των κύστεων αυτών, όπως και της ενδομητρίωσης συνολικά, γίνεται με λαπαροσκοπικές τεχνικές.
Οι κακοήθεις κύστεις των ωοθηκών είναι σπάνιες και αναπτύσσονται κυρίως στις γυναίκες που έχουν περάσει στην εμμηνόπαυση, αλλά δυστυχώς δεν δίνουν συμπτώματα παρά μόνον όταν η νόσος είναι προχωρημένη. Είναι απαραίτητο λοιπόν, οι γυναίκες αυτής της ηλικίας να παρακολουθούνται στενά από το γυναικολόγο τους και να αναφέρουν αμέσως οποιοδήποτε ενόχλημα νιώσουν στην κοιλιά και την πύελο. Η αντιμετώπιση των κακοήθων κύστεων των ωοθηκών εξαρτάται από το στάδιο που θα διαγνωσθούν και μπορεί να περιλαμβάνει συνδυασμό χειρουργικής αφαίρεσης και χημειοθεραπείας.
H διάγνωση των κύστεων των ωοθηκών γίνεται με βάση το ιστορικό της ασθενούς και τη βοήθεια του διακολπικού υπερηχογραφήματος. Χρήσιμες είναι σε ορισμένες περιπτώσεις και οι μετρήσεις δεικτών στο αίμα, όπως ο CA-125, ενώ επικουρικά μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω απεικονιστικός έλεγχος με αξονική ή μαγνητική τομογραφία.
Επεμβάσεις
Επεμβάσεις πρωτογενούς κυτταρομείωσης με πολυοργανικές εκτομές για την επίτευξη μηδενικής υπολειμματικής νόσου (Primary Debulking Surgery). Αφορούν ασθενείς με εκτεταμένο καρκίνο ωοθηκών – σαλπίγγων σταδίων ΙΙΙ και IV.
Επεμβάσεις ενδιάμεσης κυτταρομείωσης (Interval Debulking Surgery). Αφορούν ασθενείς με καρκίνο ωοθηκών και σαλπίγγων σταδίων III-IV οι οποίες υποβλήθηκαν πρώτα σε 3 κύκλους χημειοθεραπείας.
Επεμβάσεις για αρχόμενο καρκίνο ωοθηκών – σαλπίγγων (στάδια Ι-ΙΙ).
Επεμβάσεις για όγκους ωοθηκών και σαλπίγγων Οριακής κακοήθειας (Borderline Tumors of the ovary)
Επεμβάσεις για καλοήθεις παθήσεις ωοθηκών – σαλπίγγων
Συχνά Ερωτήματα
Κάθε πότε πρέπει να γίνεται o γυναικολογικός έλεγχος;
Για τη σωστή φροντίδα του οργανισμού, την πρόληψη ασθενειών ή τον έγκαιρο εντοπισμό μίας νόσου σε πρώιμο στάδιο, συνίσταται σε όλες τις γυναίκες ολοκληρωμένος γυναικολογικός έλεγχος μία φορά το χρόνο μετά την έναρξη των σεξουαλικών επαφών.
Σε ποια ηλικία πρέπει να γίνεται ο εμβολιασμός για HPV;
Καλό θα ήταν ο εμβολιασμός να γίνεται, πριν το άτομο γίνει σεξουαλικά ενεργό, δηλαδή σε νεαρή ηλικία, όταν ο οργανισμός δεν έχει εκτεθεί σε κανέναν υπότυπο του ιού. Στην Ελλάδα, το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού περιλαμβάνει τον εμβολιασμό έφηβων κοριτσιών ηλικίας 11-18 ετών ενώ η σύσταση είναι τα κορίτσια να εμβολιάζονται στις ηλικίες 11-14 ετών.
Ενημερωθείτε για τις τελευταίες εξελίξεις

Ημερίδα: Γυναίκα και καρκίνος… και μετά;
Ο Δρ. Δημήτρης Χαϊδόπουλος συμμετείχε σε ημερίδα του Κ.Ε.Φ.Ι. για το γυναικολογικό καρκίνο.

8o Πανελλήνιο Συνέδριο Γυναικολογικής Ογκολογίας
Ο Δρ. Δημήτρης Χαϊδόπουλος στο «8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γυναικολογικής Ογκολογίας»

Καρκίνος ωοθηκών: Ένας σιωπηλός αλλά αντιμετωπίσιμος δολοφόνος
Άρθρο του Δρ. Δημήτρη Χαϊδόπουλου στο blog της Βιοκλινικής Αθηνών.

Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»: σημείο αναφοράς για τους γυναικολογικούς καρκίνους
Άρθρο στο Πρώτο Θέμα για την εξειδικευμένη ομάδα στην οποία συμμετέχει ο Δρ. Δημήτρης Χαϊδόπουλος.