Συχνά Ερωτήματα
1. Κάθε πότε πρέπει να γίνεται o γυναικολογικός έλεγχος;
Για τη σωστή φροντίδα του οργανισμού, την πρόληψη ασθενειών ή τον έγκαιρο εντοπισμό μίας νόσου σε πρώιμο στάδιο, συνίσταται σε όλες τις γυναίκες ολοκληρωμένος γυναικολογικός έλεγχος μία φορά το χρόνο μετά την έναρξη των σεξουαλικών επαφών.
2. Έχω παθολογικό τεστ Παπανικολάου, ποια είναι τα επόμενα βήματα που πρέπει να ακολουθήσω;
Παθολογικό τεστ Παπανικολάου σημαίνει τις περισσότερες φορές λοίμωξη από τον ιό HPV ο οποίος είναι ο κυριότερος αιτιολογικός παράγων του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο 4ος συχνότερος καρκίνος στις γυναίκες και προκαλείται από την λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (Human Papillomavirus – HPV) ο οποίος μεταδίδεται με την σεξουαλική επαφή. Η πρωτογενής πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας επιτυγχάνεται με τον εμβολιασμό με το 9δύναμο εμβόλιο (Gardasil-9) κατά του HPV ενώ η δευτερογενής πρόληψη γίνεται με τη λήψη του Τέστ Παπανικολάου και την HPV γονοτύπηση η οποία καταδεικνύει τον ακριβή HPV τύπο που έχει η γυναίκα. Το αν θα κάνει θεραπεία μία γυναίκα θα καθορισθεί από τα δεδομένα τα οποία θα έχει στη διάθεσή του ο θεράπων ιατρός, δηλαδή το τέστ Πάπανικολάου, την γονοτύπηση και την κολποσκόπηση που θα πραγματοποιήσει.
3. Πόσο καιρό χρειάζεται η αποθεραπεία της υστερεκτομής;
Η υστερεκτομή, δηλαδή η αφαίρεση της μήτρας, αποτελεί χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση καλοήθων (ινομυώματα, αδενομύωση) και κακοήθων παθήσεων της μήτρας. Η απλή κοιλιακή ολική υστερεκτομή μπορεί να γίνει είτε με την ανοιχτή μέθοδο (λαπαροτομία), είτε λαπαροσκοπικά και αποτελεί μια επέμβαση με μικρό βαθμό νοσηρότητας. Αν και μετά την πρώτη εβδομάδα θα αρχίσετε να ανακτάτε τις δυνάμεις σας, συνιστάται να δώσετε στον οργανισμό σας ένα συνολικό διάστημα 6 εβδομάδων σωματικής και ψυχολογικής ξεκούρασης ώστε να επανέλθετε πλήρως στην καθημερινότητα σας.
4. Μπορώ να μείνω έγκυος μετά από θεραπεία για καρκίνο ωοθηκών;
Η αντιμετώπιση του καρκίνου των ωοθηκών είναι χειρουργική και συνίσταται κατά κανόνα σε εξαίρεση των έσω γεννητικών οργάνων με αποτέλεσμα η ασθενής να χάνει την αναπαραγωγική της δυνατότητα. Σε νέες γυναίκες με πολύ αρχόμενο καρκίνο ωοθηκών η με συγκεκριμένους ιστολογικούς τύπους καρκίνου, υπάρχει η δυνατότητα συντηρητικής αντιμετώπισης με διατήρηση της μήτρας και της υγιούς ωοθήκης. Σε αυτές τις περιπτώσεις η ασθενής λαμβάνει συμβουλευτική για προσπάθεια τεκνοποίησης μετά από 6-12 μήνες παρακολούθησης. Δεν υπάρχουν μελέτες που να αποσαφηνίζουν τον ρόλο των φαρμάκων της εξωσωματικής γονιμοποίησης σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε συντηρητική αντιμετώπιση καρκίνου ωοθηκών.
5. Ποιες είναι οι συνέπειες του καρκίνου των ωοθηκών σε νεαρές ηλικίες;
Σε γενικές γραμμές ο καρκίνος των ωοθηκών αποτελεί νόσο γυναικών μετεμμηνοπαυσιακής ηλικίας. Όμως, σε ένα μικρό ποσοστό εμφανίζεται σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αν δεν υπάρχει η δυνατότητα χειρουργείου διατήρησης γονιμότητας λόγω προχωρημένου σταδίου ή επιθετικού ιστολογικού τύπου, οι γυναίκες αυτές υποβάλλονται, μεταξύ άλλων, σε υστερεκτομή με αμφοτερόπλευρη εξαρτηματεκτομή, ενώ κατά περιπτώσεις ενδέχεται να χρειαστεί να λάβουν και επικουρική χημειοθεραπεία. Τούτο έχει σαν συνέπεια να χάνουν την αναπαραγωγική τους δυνατότητα με ανάλογες σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες. Ο καρκίνος των ωοθηκών συνιστά ένα επιθετικό και απρόβλεπτο νεόπλασμα. Η απώλεια των ωοθηκών έχει επιπτώσεις όχι μόνο στην αναπαραγωγική ικανότητα της γυναίκας αλλά και στην ενδοκρινολογική της κατάσταση καθώς και στην εικόνα του σώματός της δεδομένου ότι μπαίνει σε μία “βίαιη” εμμηνόπαυση λόγω της απότομης πτώσης των οιστρογόνων.
6. Ποια είναι τα ποιο κοινά συμπτώματα του καρκίνου του ενδομητρίου;
Ο καρκίνος του ενδομητρίου (ή μήτρας) αποτελεί τον 4ο συχνότερο καρκίνο γενικά και τον συχνότερο γυναικολογικό καρκίνο στις γυναίκες μετά τον καρκίνο του μαστού.
Υπάρχουν δύο τύποι καρκίνου του ενδομητρίου:
- Καρκίνος τύπου I
Ο καρκίνος αυτός είναι ορμονοεξαρτώμενος και εμφανίζεται συνήθως σε παχύσαρκες γυναίκες με αυξημένα επίπεδα κυκλοφορούντων οιστρογόνων. Τις περισσότερες φορές η διαφοροποίηση (grade) των συγκεκριμένων καρκίνων είναι καλή (δηλαδή τα κύτταρα έχουν καλύτερη διάταξη) με αποτέλεσμα η πρόγνωση των ασθενών αυτών να είναι πολύ καλή.
- Καρκίνος τύπου II
Είναι λιγότερο συχνός, εμφανίζεται σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας και οι ιστολογικοί τύποι που παρουσιάζει (ορώδης θηλώδης και διαυγοκυτταρικός), είναι πιο επιθετικοί. Δεν σχετίζεται με αυξημένη παραγωγή οιστρογόνων και η πρόγνωση των ασθενών αυτών είναι χειρότερη από ότι στον τύπο I.
Το συχνότερο σύμπτωμα των ασθενών με καρκίνο ενδομητρίου είναι η μετεμμηνοπαυσιακή κολπική αιμόρροια. Επίσης, μπορεί να εκδηλωθεί με διόγκωση του μεγέθους της μήτρας και εκροή δύσομων κολπικών υγρών, άλγος υπογαστρίου και αίσθημα πίεσης και τεινεσμού.
7. Μπορώ να πάθω καρκίνο του αιδοίου;
Ο καρκίνος του αιδοίου είναι σπάνιος καθώς αφορά μόνο το 6% των γυναικολογικών καρκίνων και παρουσιάζεται συνήθως σε γυναίκες ηλικίας άνω των 60 ετών. Τις περισσότερες φορές αναπτύσσεται στα μικρά και μεγάλα χείλη του αιδοίου ή την κλειτορίδα. Οι ασθενείς συνήθως παραπονιούνται για έντονο πόνο στο συγκεκριμένο σημείο ενώ όσο μεγαλώνει η βλάβη εντείνονται τα συμπτώματα τα οποία περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αιμόρροια και έκκριση δύσοσμων υγρών από την νεοπλασματική εστία. Ο κυριότερος παράγοντας προδιάθεσης για την ανάπτυξη καρκίνου του αιδοίου είναι η ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του αιδοίου (Vulvar Intraepithelial Neoplasia – VIN).
8. Σε ποιες ηλικίες είναι πιθανότερο να εμφανιστεί ο καρκίνος του κόλπου;
Ο καρκίνος του κόλπου είναι ο σπανιότερος γυναικολογικός καρκίνος. Για να τεκμηριωθεί η νόσος στον κόλπο θα πρέπει να έχουν αποκλειστεί συχνότερες κακοήθειες της περιοχής όπως ο καρκίνος του τραχήλου και του αιδοίου. Ο πιο συχνός ιστολογικός τύπος είναι το πλακώδες καρκίνωμα και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων υπάρχει συσχέτιση με HPV λοίμωξη. Τις περισσότερες φορές αφορά ηλικιωμένες ασθενείς άνω των 70 ετών.
9. Σε ποια ηλικία πρέπει να γίνεται ο εμβολιασμός για HPV;
Καλό θα ήταν ο εμβολιασμός να γίνεται, πριν το άτομο γίνει σεξουαλικά ενεργό, δηλαδή σε νεαρή ηλικία, όταν ο οργανισμός δεν έχει εκτεθεί σε κανέναν υπότυπο του ιού. Στην Ελλάδα, το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού περιλαμβάνει τον εμβολιασμό έφηβων κοριτσιών ηλικίας 11-18 ετών ενώ η σύσταση είναι τα κορίτσια να εμβολιάζονται στις ηλικίες 11-14 ετών.
Ενημερωθείτε για τις τελευταίες εξελίξεις
Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα»: σημείο αναφοράς για τους γυναικολογικούς καρκίνους
Άρθρο στο Πρώτο Θέμα για την εξειδικευμένη ομάδα στην οποία συμμετέχει ο Δρ. Δημήτρης Χαϊδόπουλος.
Καρκίνος ωοθηκών: Ένας σιωπηλός αλλά αντιμετωπίσιμος δολοφόνος
Άρθρο του Δρ. Δημήτρη Χαϊδόπουλου στο blog της Βιοκλινικής Αθηνών.
8o Πανελλήνιο Συνέδριο Γυναικολογικής Ογκολογίας
Ο Δρ. Δημήτρης Χαϊδόπουλος στο «8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γυναικολογικής Ογκολογίας»
Ημερίδα: Γυναίκα και καρκίνος… και μετά;
Ο Δρ. Δημήτρης Χαϊδόπουλος συμμετείχε σε ημερίδα του Κ.Ε.Φ.Ι. για το γυναικολογικό καρκίνο.